Ное 15
Четвъртък
detski_kut_website.jpgvinil-Caribi-1_za_website.jpg 

Контакт с нас

гр. Варна, бул.„Република”117  
Търговски център ЯВОР
Управител: тел.0888 29 20 03
Реклама и PR -
тел. 0882 592 560
Детски кът: тел. 0885 560 260
 

ИСТОРИЯ НА БИЛЯРДА

             Кратка история на благородната игра на билярд - автор Майк Шеймъс - Уредник на Архива на Билярд /организация с идеална цел, създадена за да запази историята на играта/

               Историята на билярда e дълга и богата. Играта е играна от крале и обикновени хора, от президенти, душевноболни, дами, господа и други енергични хора. Произхожда от игра на открито, подобна на крокета, която се е играла някъде през 15-ти век в Северна Европа и, вероятно, във Франция. Играта е пренесена на закрито, върху дървена маса, покрита със зелена тъкан, за да имитира тревата, като масата е била обградена по краищата с най-обикновена преграда. Топките са били по-скоро търкаляни, а не удряни, с дървени пръчки, наречени “мейсиз”. Терминът “билярд” идва от френски, или от думата “billart” – вид дървена пръчка (щека), или от думата “bille” – топка.

                В началото играта е играна с две топки на маса с шест дупки, с вратичка, подобна на тази при крокета и отвесна пръчка, използувана за цел. През 18-ти век вратичката и целта постепенно изчезват, като остават само топките и дупките. Повечето от информацията ни за ранния билярд идва от записаните резултати от играта на членовете на кралското семейство и на благородниците. Играта е била позната като “Благородната игра на билярд” в началото на 19-ти век, но съществуват доказа-телства, че играта е била играна от хора от всякакви професии от самата й поява. През 1600 г. играта е била  спомената от Шекспир в “Антоний и Клеопатра.

               Щеката за билярд се появява в края на 17-ти век. Когато топката се намира близо до перилото на масата  “мейс”-ът е бил много неудобен за използуване, поради голямата му глава. В такива случаи играчите обръщали “мейс”-а обратно и използували дръжката, за да ударят топката. Дръжката била наречена “кю”. За дълъг период от време само на мъжете било разрешено да използуват щеката “кю”, жените били задължавани да използуват “мейс”-а, тъй като се предполагало, че има по-голяма вероятност те да скъсат плата с по-острата щека “кю”.

               Преобладаващата игра на билярд в Англия от около 1770 год. до 1920 год. е Английският билярд, който се играе с три топки и шест джоба на голяма правоъгълна маса. Съотношение 2:1 между дължината и широчината става стандартно през 18-ти век. Преди това не е имало фиксирани размери на масата. Традицията на Английския билярд е пренесена в наши дни най-вече в играта на снукър.

Исторически моменти      

1350-1450 - Период, в който се смята че са започнали игрите, предшестващи сегашния билярд.
1470 - Първото конкретно споменаване на билярдна маса – в дневника на Луи XI, Крал на Франция.
1588 - Мария, Кралица на Шотландите, прекарва известна част от времето преди екзекуцията си играейки билярд.
1660-1690 - Период, в който започва все по-често да се използва по-тънкия край на щеката за удари по топките.
1710 - Билярда достига Американските колонии.
1740 - За първи път се появява щека, направена от 2 части.
1792 - Крал Луи XVI и Мария Антоанета играят билярд в навечерието преди Френската Революция.
1818 - Капитан Мингоуд, френски военен затворник, открива и усъвършенства използването на кожена лепенка за връх на билярдната щека, докато е в затвора. Открива и започва да прилага деиствието на фалцовете. След като е освободен настоява присъдата му да бъде удължена, за да продължи с проучванията си.
1835 - Англичанинът Джон Търстън представя революционен дизайн на билярдната маса.
1845 - Търстън патентова билярдните спонтове, използвайки новооткритата вулканизирана гума.
1859 - Първият двубой с голям залог е между Michael Phelan и John Seereiter на 4-та топка и се провежда в Fireman’s Hall в Detroit.
1862 - Първият по-голям турнир събира най-добрите играчи на 4-та топка и се провежда в Irving Hall в New York.
1868 - Isaac и John Wesley Hyatt разработват топки от подсилена пластмаса и така елиминират нуждата от слонова кост за направа на топки.
1878 - Първият национален турнир в Америка се провежда на Union Square в New York.
1906 - Willie Hoppe печели първия си турнир по Balkline, побеждавайки френския шампион Vignaux в Париж.
1919 - Ralph Greenleaf печели първата 14те си световни титли по билярд.
1928 - Триспонтовият карамбол замества Balkline като световна игра за шампиони.
1941 - Willie Mosconi печели първата си от общо 15 световни титли.
1961 -  “The Hustler”, с участието на Paul Newman и базиран на роман от Walter Tevis тръгва по кината в щатите и дава широка известност  билярда с отвори.
1978 - 9-та топка замества Стрейт-а като предпочитана игра по турнирите по билярд.
1986 - Филмова версия на “The Color of Money” – друг роман от Walter Tevis, която вкючква „Бързия Еди” Фелсън дава ново начало на билярда с джобове.
1989 - Модерни и обновени, билярдните зали еволюират значително, давайки началото на билярда от 90те.

 
В момента има 50 посетителя в сайта

Реклама

Анкета

Играете ли редовно BOWLING
 

Търговски Център ЯВОР